Šta je egzorcizam?

U šamanizmu, odnosno, tradicionalnom znanju, gde postoji celovito razumevanje čoveka, ne govorimo o potpuno negativnoj energiji. Da li je nešto negativno ili pozitivno više je stvar ličnog poimanja i doživljaja. Na primer, gepard je za antilopu negativan element, ali smo u nekom širem poimanju srećni što je takva esencija deo univerzuma. Relativno je da li je nešto pozitivni ili negativno. U borbi za preživljavanje, nešto što je iz jednog aspekta pozitivno, iz drugog je negativno. Za nas je krpelj parazit, za krpelja smo mi potencijalna hrana. Kako se on bori za hranu da bi preživeo, tako se mi borimo za život bez parazita. Isto je u konceptu egzorcizma. Stvari nisu crno-bele, nego su iz naše perspektive na pogrešnom mestu u pogrešnom trenutku. Parazit poput krpelja može biti na našem vidljivom ili nevidljivom polju, odakle ga želimo odstraniti jer nam smeta.

Kroz folklorne izreke i pesme često čujemo: – Dala sam mu dušu, dala sam mu srce, a on me je izneverio – što se zaista i dešava. U ime ljubavi, doniramo delove sebe. Nekada majka da deo sebe detetu i nedostaje joj taj deo, jer nosi nešto bitno. Kad doniramo ruku, živimo bez ruke i osećamo taj nedostatak. Onaj kome smo donirali neki deo nosi ga kao opterećenje ili blokadu, višak mu je. Egzorcizam se često time bavi: kada je nešto tamo gde ne pripada, odatle se očisti i po mogućstvu vrati na originalno mesto.

Veoma često mrtvi ne mogu da pređu u paralelni svet. Na primer, ako smrt nastupi iznenada, nasilno ili kao rezultat neke nesreće, duša može ostati u šoku, zbunjena i nespremna za prelaz. Nekada mrtvi traže pomoć za prelaz, nekada su prilepljeni na vitalnnu energiju živih, nekada su vezani za prostor. Egzorcizam je način da se tim zaglavljenim dušama, ili ostacima segmenata ega koji ostaju iza mrtvih, asistira da pređu.

Egzorcizam se bavi i takozvanim demonizovanim energijama. Na primer, skoncentrisana i zgusnuta energija straha koja predstavlja blokadu može početi samostalno da živi, manifestuje se kao entitet ili samoživeća demonska struktura. Ne govorimo o isterivanju đavola, nego o načinu da se razgradi ta energija straha.