O meni

Ifa sveštenica, spiritualna orijentatorka, Iya-Agan vrhovna sveštenica kulta predaka, terapeutkinja šamanskim tehnikama, regresoterapeutkinja, praktičarka i majstor NLP-a, spiritualna orijentatorka. Vodi radionice, edukacije, predavanja, ritrite, Školu mudrosti i individualne tretmane u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

Mateja Akengen Tomšič

Njen put i istraživanja

Mateja Tomšič Akengen rodom je iz Slovenije, gde je završila ekonomski fakultet. Radeći kao ekonomistkinja, sticala je mnoga iskustva iz područja menadžmenta, kako u Sloveniji, tako i u inostranstvu. U svojim ranim tridesetim godinama bila je menadžerka u jednoj švajcarskoj firmi, a kasnije i ekonomska savetnica. Međutim, takva karijera nije mogla da je zadovolji, niti da joj obezbedi ono što je smatrala vodećim životnim vrednostima. Kako je imala privilegiju da živi na selu, okružena prirodom i zdravom seljačkom pameću svojih roditelja i baka, tim energijama je balansirala uticaj kolektivne civilizacijske izgubljenosti. Veoma rano su počela da je zanimaju dublja pitanja o životu, na koja zvanični školski sistem nije davao odgovore. U svojim kasnim dvadesetim, svom silinom je probudila put duhovnog tragaoca, koji još uvek traje i vodi je u istraživanja dubokih metafizičkih znanja o čoveku, životu, prirodi i ljudskoj sudbini.

Biću i ostaću učenik škole života. To se nikada ne završava, čak ni smrću.

Svoj duhovni put počela je slučajno. Po ubeđenju gotovo ateistkinja, pronašla se na predavanju monaha i priznatog slovenačkog psihologa, Kristijana Gostenčnika. Bila je to psihologija povezana sa duhovnošću. Probudilo joj se sećanje na prošle živote u kojima se već time bavila. Za svoj dvadeset sedmi rođendan poklonila je sebi inicijaciju u reiki, od kada je sve krenulo velikom brzinom. Izučavala je i inicirala se u sve što je mogla da pronađe u Sloveniji: od dubokih nivoa reikija, do regresoterapije. Godinu kasnije otkrila je šamanizam i ustanovila da to najviše odgovara njenoj prirodi i karakteru, jer doseže dubinu i širinu, proučava individualnost, cjelovitost, bavi se psihologijom, prirodom, transformacijom… Ifa divinacija ubrzo joj je razotkrila da je rođena isceliteljka i da to jeste njen put. Bilo je samo pitanje vremena kada će se to aktivirati.

Susret sa šamanizmom

​Prvi šaman s kojim sam se srela i od koga sam se učila dubokom poštovanju prirode bio je Navaho Indijanac Menson, koji vodi obrede sweat lodge, odnosno, saune. U načinu na koji je gradio saunu sve je imalo smisla. Svako odsecanje grane i njena upotreba za stub svetog prostora, bilo je propraćeno meditacijom i razumevanjem. Rupa koju je iskopao predstavljala je kontakt sa centrom majke Zemlje. Bitni su bili smerovi sveta, vremenski ciklusi Meseca… sve je bilo ugrađeno u tu saunu. Shvatila sam kako sve u prirodi ima svoju esenciju i mudrost, kako smo povezani sa svim, da život ne može biti samo mehanički, da čak i svaki kamen ima svoju apstraktnu energiju.

Australijski šaman Rowland Barkly učio me je radu sa transom, vraćanju delova duše (soul retrieval) isceljivanju vremenskom linijom (holographic time line healing), egzorcizmu (rad s implantima, zalutalim dušama…). On je ujedno bio taj koji me je povezao sa filozofijom Ifa i odveo na prve inicijacije u Brazil.

Sveštenici i sveštenice iz Nigerije

Susret sa Ifa

Sa grupom već izgrađenih terapeuta, januara 2003. godine sela sam u avion i po Barkly-jevoj preporuci otišla na inicijacije u Brazil, gde su nas čekali Baba King i ekipa iz Nigerije. Baba Fabunmi me je inicirao u energiju mudrosti – IFA, a Iya Ašabi u energiju tajne života – Majke Univerzuma. Oboje su ubrzo prešli u svet predaka, odakle nas i dalje podržavaju. Baba Fabunmi je umro tačno mesec dana nakon naše inicijacije. Kao da nas je čekao. Bili smo njegova poslednja deca koju je inicirao. Oni su naši direktni spiritualni preci, sa tim izvornim drevnim znanjima. Presrećna sam što sam naišla na nešto tako izvorno i očuvano u praksi sve do današnjih dana. Čast mi je što deo tih znanja mogu da podelim sa drugima.

Baba Fabunmi (iza) i Baba King (ispred)

Mateja od tada neprekidno uči, inicira se i razvija, proučavajući tu duboku filozofiju života, koja nudi neizmerno i trajno razumevanje, upotrebu energija, psihologiju putem mitologije. Baba King je njen duhovni učitelj. On je most, onaj koji je zaslužan za prenos znanja afričke zajednice Yoruba na druge kontinente.

Baba King nas povezuje sa drugim specijalistima, organizuje inicijacije, uči nas mitologiju. Postoji čitava armija učitelja, Babalawa i Iyanifa (u Africi ne postoji reč šaman nego su to Babalawo, otac tajni, i Iyanifa, majka tajni) koji nas energetski podržavaju i uče. Na nekim inicijacijama biva više od stotinu ljudi koji asistiraju, daju podršku i rade. Sama činjenica da je na inicijacijama u Nigeriji (Abeokuta) neprekidno prisutno devet starih mudrih Iyanifa, koje samo drže prostor, govori o veličanstvenosti tih događaja.

Mnogi Matejini učitelji su stari, neki i više od stotinu godina.

Iya Ašabi (rad Mateje Tomšič)

Zato svi pomalo žurimo. Oni čuvaju velike ostavštine snage i mudrosti.

Edukacije se odvijaju u Sloveniji, gde Baba King redovno dolazi, a inicijacije se održavaju u Brazilu i Nigeriji. U Sloveniji je od 2003. godine oformljena prva vanafrička grupa, koja proučava Ifa mitologiju i Ifa divinacijski sistem uči na tradicionalan način, onoliko koliko je to moguće u savremenom dobu, jer se prvi put učenje snima i zapisuje. Mnoge teme su sada na raspolaganju u obliku skripti, knjiga i audio snimaka, koji su dostupni i polaznicima Škole mudrosti. Neki od njih imaju ambiciju da idu do izvornog znanja i da zajedno sa Matejom putuju do živih priča i legendi mudrosti.

Put duhovnog ratnika i put mudrosti

​Put duhovnog iscjelitelja zahteva puno pripreme i svakodnevnog istraživanja. To je put duhovnog ratnika i put mudrosti. Mateja svakodnevno radi samoistraživanja, ulazi u procese i razvija sopstvenu snagu. Neprestano je jednom nogom u vidljivom, drugom nogom u nevidljivom svetu.

Akengen znači predana

Inicijacije u Nigeriji

​Mateja je predana terapijskom radu i radu duhovnog učitelja. Mesečno putuje u Srbiju i Hrvatsku, vodi hram i učestvuje u dešavanjima u Sloveniji. Obaveze i obim rada prouzrokovali su da napusti posao u ekonomiji, mada je i tom životnom iskustvu veoma zahvalna, jer je uspela da se socijalizuje, i da svoju staru dušu nauči mehanizmima po kojim funkcioniše ovaj sadašnji svet i da se umesti u savremeno vreme. Bez problema, sa lakoćom, humorom i uvažavanjem materijalnog i spiritualnog istovremeno.

    Kontakt obrazac