Životinje snage

Svoju životinju snage nacrtala sam na zidu kada mi je bilo najteže, pre nego što je Ifa razotkrila da je moj totem konj, što znači da sam povezana sa njegovom duhovnom esencijom. Konj simbolizuje plemenitost i vođstvo, balansira mnoštvo različitih energija i nosi snagu s lakoćom, a sva ta svojstva važna su za moj životni put. Kao prvi divinacijski alat koristila sam karte na kojima su životinje snage. Kada sam ih kupila, kao da su me moji duhovni preci reinicirali u to znanje. Diviniranje bi pokazalo u kom je neko ciklusu, šta mu je sada potrebno, koji su njegovi osnovni principi. Kada se osvrnemo na životinjski svet, tu je nesaglediv spektar talenata i kapaciteta: osećaj za preživljavanje, raznolikost vidova života, različiti načini kretanja (letenje, plivanje, trčanje), unutrašnji kompasi i radari koje poseduju. Životinje inspirišu i uče ljudski um, bilo da razumemo životinje snage ili ne. Čovek je prvo video kako ptice lete, onda je dobio inspiraciju da konstruiše prve letelice. Još uvek nismo istražili unutrašnji kompas ptica: kako se na proleće uvek vraćaju na isto mesto i nikada ne promaše svoje gnezdo? Da li nam je potpuno jasno kako kitovi komuniciraju ili kako šišmiši rade sa frekvencijama? Pravi put do razumevanja životinja snage je razumevanje prirode i njenih različitosti, fascinacija svime što postoji umesto arogancije da smo najbolji i najjači.

Mi smo humanizovane životinje: imamo instinkte; jedemo i pijemo; dišemo isti kiseonik; hodamo po istoj zemlji; telo nam je izgrađeno iz istih minerala; DNK nam je srodan (ljudski i majmunski DNK imaju oko 90% sličnosti). Kao stanovnici ovog univerzuma, neodvojivo smo povezani i duhovna esencija je u svemu što postoji. Istražujući energije prirode možemo razumeti da kreatorov izraz ima mnogo lica, mnogo kvaliteta i karakteristika, koje ujedno nosimo u sebi. Unutar sebe imamo svojstva vatre – dinamiku i hrabrost; vode – mirnoću; limuna – C vitamin… Kada pomislimo na nekoga ko nam je daleko, on to oseti, jer nismo ograničena bića, nego imamo sposobnost telepatije, sposobnost da osetimo nešto što je izvan. Zahvaljujući tome, možemo upotrebiti duhovnu esenciju svega što postoji u prirodi, kako bismo ispolirali kvalitete unutar sebe. Kada neko upotrebi esenciju lava, da bi sebe učinio lavovskim, to znači da radi na samopouzdanju, na snazi, na strahopoštovanju, hrabrosti. Aktivira lava u sebi i sve ono što za njega lav predstavlja.

Ne radi samo šamanizam sa životinjama snage, niti su životinje snage neki apstraktni čuvari. Životinje snage su prisutne u živom obliku. Upotrebljavamo ih na dnevnom nivou, svesno ili ne. Životinje snage su na našim tanjirima. Ako smo danas preživeli jer smo pojeli svinjetinu, onda je ta svinja bog koji je omogućio da smo danas živi. Za početak razumevanja životinja snage dovoljno je da posmatramo uticaj kućnih ljubimaca na naš život. Kada neka porodica odluči da ima psa, to će uneti novi kvalitet u prostor. Pas će apsorbovati njihove emocije, što može doprineti komunikaciji i uzajamnim odnosima u porodici. Životinja je sama po sebi terapeut. Kada moj učitelj, Baba King, vidi mačku, reaguje kao što bi većina ljudi reagovala na pacova – s gađenjem – ali, mora da ih ima kao energetske čuvere čije ponašanje ga upozorava na predstojeće izazove. Pre nego što su mu dijagnostikovali glaukom, mačka se razbolela i oslepila, što znači da je bila svojevrsni štit i amortizer bolesti. Nekome je potreban pas kao energetski čuvar. Neko drugi ne sme imati psa, jer se uz psa ne može tiho doći do cilja – neprijateljske sile bi ga našle čim pas zalaje. Neko treba da ima deset kokošaka kao čuvare, da one umru umesto dela njegovog bistva kada je napadnut.

Simbolički svako ima specifičnu životinju snage (ili više njih) kao totem, jer treba da ispolira određene kvalitete svog života. Životinje su česti akteri Ifa mitologije. Neki mitovi (odui) upućuju na životinju snage, određujući totem. U jednom od odua slon i kornjača se takmiče za teritoriju. Mudra kornjača na divinaciji je dobila usmerenje da uz sebe ima nož i vrpcu. Slon je bio arogantan i nije otišao na divinaciju, prezrivo rekavši: – Ma, ta mala kornjača…! Kada je hteo da je uplaši, zapretio joj je: – Sad ću te progutati! Kornjača je pomirljivo odgovorila: – U redu. Kada ju je progutao, kornjača je izvukla nož ispod oklopa, isekla je slonu želudac iznutra i slon je pao mrtav. Uz pomoć konopca izvukla se iz njegovog tela. Kada se za nekoga otvori taj odu, to znači da su i slon i kornjača njegove životinje snage, što upućuje na svojstva koja treba da razvije kroz život. Neko čija je životinja snage slon treba da razvije karakterisitike slona, nezavisno od toga da li nosi amulet ili ne. Slon nema prirodnih neprijatelja, pa je simbol stabilnosti i sigurnosti, ima sećanja i na njega se ne može uticati. Kornjača ide sporim korakom, ali stigne do najudaljenijeg cilja; njen oklop simbolizuje zaštitu.

Duhovnost je život i naša duša progovara kroz simboliku prirode. Simbol Majki Univerzuma su ptice – sloboda duše da postoji – pa svako ko je povezan s njima automatski ima totem sove, one koja vidi u mraku, zna tajnu iza života i predstavlja mudrost. Nezavisno od toga da li neko ima životni totem ili ne, u određenim ciklusima treba da pridoda još neku energiju. Na primer, energiju mrava – strpljivost, istrajnost, radnost. Kome to nije potrebno? Ili energija pčele u svojoj kompleksnoj socijalizaciji; energiju puža koja unosi harmoniju; energiju čaplje koja ponire u sebe sa sposobnošću da izleči sopstvene emocije; energiju žabe koja provocira pročišćenje (jer peva pre kiše); energiju zmije za transformaciju (iz otrova u lek); energiju vuka koji istražuje mudrost u samoći, a ujedno ima svojstvo socijalizacije u čoporu. U nekim situacijama treba nam energija miša koji secira pridajući bitnost svemu. U drugim situacijama korisnija nam je energija sokola čiji pogled ima širinu, strateški gleda napred bez osvrtanja na detalje. Ako je neko previše u energiji psa, pa je verniji drugima nego sebi, dobro bi mu došla energija mačke, da izbalansira principe davanja i primanja u svom životu. To ne znači da od psa treba praviti mačku, niti od miša sokola, nego da je sve što postoji potrebno, samo ga treba umestiti na odgovarajuće mesto u životu.