Izvir: Put do izvora

Izvir je mesto moći i mira, gde se već sama priroda pobrine za intenzivnu revitalizaciju. Planinski venac koji se proteže između Hrvatske i Slovenije, gotovo nenaseljen, ali bogat šumom, životinjskim svetom, čistim vodama i vazduhom, izmešten iz civilizacije, a opet na svega nekoliko minuta od glavne ceste Ljubljana – Zagreb – Beograd. Blizu su Brežice, Čateške Toplice, Kostanjevica, kao i neke od izuzetnih prirodnih tačaka poput Kostanjeviške jame (mala verzija Postojne) i Krakovske hrastove prašume (Virgin forest).

Naši drevni preci su častili hrast zbog njegove esencije otpornosti, dugovečnosti i veličanstvenosti. Stari hrastovi poseduju snažnu energiju, a neki od njih stari su više stotina godina. Takvo stablo je dom mnogih duhova, esencija i snaga. Cvelbarjev hrast je drugi najstariji hrast u Sloveniji, nalazi se na 12 kilometara od Izvira, star je oko 350 godina, a obim mu je oko 700 centimetara. Hrastova prašuma je mesto izuzetne snage, zaštićeno područje porodice stoletnih stabala. Razlika između prašume i šume je nalik razlici između šume i grada. Ne treba biti šaman da biste to osetili. Dovoljno je prepustiti se, poštovati i primetiti iznutra.

Posebanu čar tom delu sveta daje reka Krka, pogodna za kupanje i plovidbu čamcem. Obeležava celu pokrajnu mekoćom i nežnošću. U svojoj esenciji, Krka je majčinska, negujuća i smirujuća. O njenoj čistini svedoče dabrovi koji su je ponovo naselili. Krka nas uči vremenu, podržava nas da nađemo svoj životni tok, da izađemo iz meandra i spustimo se u život. Leči emocije, čisti i revitalizuje. Celokupnim podnožjem planinskog venca prolazi tektonska prelomnica i žila termalnih izvora. U neposrednoj blizini su prirodne Klunove toplice (banja), izvor tople vode u prirodnoj lepoti i snazi, sačuvan od hlora i masovnog turizma. Izvir nudi šetnje po šumi, jahanje konja, staze za vožnju bicikla.

Uz sveoubuhvatnu podršku prirode, kod Akengen su otvorena vrata u njen dom i hram. Neprekidnom energetskom izgradnjom, mesto je postalo hram, gde se odvijaju duboki procesi isceljivanja, vraćanja moći i povratka sebi, uz buđenje unutrašnje stvaralačke energije. Na Izviru je prvi hram predačkih energija evropsko-balkanskog podneblja. Opuštena atmosfera, prirodni energetski wellness, gostoprimstvo i šamanska asistencija su elementi otkrivanja radosti u svom izvornom postojanju. U kući može boraviti do 10 ljudi. Moguće je naći privatni smeštaj ili hotel u Čateškim Toplicama, Čatežu ili Brežicama. Smeštaj u tom slučaju nije uračunat u cenu ritrita i učesnici samostalno prave rezervaciju.

Foto: Tina Ramujkić
YouTube player

    Kontakt obrazac