Najčešće upotrebljavani muški arhetipovi

Prema Ifa mitologiji, Eledunmare, vrhovno božanstvo, stvorio je četiri primarne energije: Ešu (energija univerzalnog reda, fokusa i discipline, komunikacije), Ogun (inovator, onaj koji gradi civilizaciju), Ifa (mudrost i sudbina) i Obatala (kreativna energija, stvaranje). Kažu da je voda već postojala, pre svih ovih energija. Ukupno je oko četiri stotine božanstava (energija, arhetipova). Postoje energije koje su ženske, energije koje su muške, kao i one koje nemaju pol – mada gramatika jezika često zahteva rod i tu nastaju zabune. Eledunmare kao vrhovni bog nema pol i, čim pokušamo da ga odredimo, već smo izašli iz suštine. Zemlja je, pak, ženski princip; čak Zemlja kao planeta. Majke Univerzuma, kao glavni princip ženske energije, prisutne su u svemu što je živo. Grom je, na primer, tipična muška energija.

Najpopularniji muški arhetipovi u filozofiji Ifa

Orunmila

Orunmila, energija očinskog pristupa, podrške i razumevanja. Očinski pristup nije crno-beo i nikada ne kaže: – Dete je napravilo grešku, pa neka bude kažnjeno i neka pati! Naprotiv, to je arhetip zdrave pameti i preokretanja sudbine u povoljnom smeru. Orunmila je podrška sazrevanju. Poseduje intuiciju za iznalaženje pravog odgovora na aktuelni problem. Dijagnostikuje i isceljuje sudbinu. Osnove očinskog principa su prihvatanje i podrška, bez osude.

Ogun

Ogun je energija civilizatora, ratnika, kovača, poljoprivrednika. On je brutalna sila preživljavanja, ali i talenat inovatora. To je izumiteljski poriv u nama, izazov koji traži alat. Neki bi rekli da se čovek izdigao iz sveta životinja kada je počeo da koristi oruđe. To je koncept Oguna, onoga koji civilizuje. Ogun je izumeo alate za poljoprivredu. Kao kovač, iz rečnog peska dobijao je gvožđe i transformisao ga u alate. Ogun je istrajnost u pokušajima da se ostvare prosperitet i napredak. On predstavlja i darežljivost, jer su njegovi izumi dobrobit za sve ljude. Kao ratnik, poseduje hrabrost i strategiju, spreman je na sve. Gladnom u džungli hrana neće sama doći, nego je to situacija u kojoj treba biti hrabriji od svega u okolini i krenuti u akciju. Tad nije vreme za razmišljanje i lamentiranje nad životom: – Da li uopšte vredi da živim? Kada se neko bori za život, nema mesta tim pitanjima! Zato energiju Oguna upotrebljavamo za buđenje iz depresije. Prvi antidepresiv je fizički rad, to nas direktno vraća u spremnost na život. Kada smo u nekonstruktivnim razmišljanjima, najbolje je da se resetujemo na nerazmišljanje, umesto što se vrtimo u pogrešnom smeru. Ogun je aspekt rada, odlučnosti, zaključivanja ciklusa patnje, spremnosti na puteve i prilike. Njime jačamo izumitelja u sebi, dobijamo priliku za rad i realizaciju.

Šango

Šango je harizmatični vođa i učitelj, energija pravde i društvene odgovornosti. U prirodi ga simbolizuju grom i munje. Šango unosi više samopouzdanja i (samo)poštovanja u naš život, daje nam autoritet i budi liderske sposobnosti. Čini nas pobednicima u životu.

Ošosi

Ošosi je lovac. Pravi lovac u džungli koji poseduje strategiju i sva znanja o svom okruženju: kako o onima koje lovi, tako i o predatorima koji njega love. Hrabar je i uvek spreman. Njegov simbol su luk i strela. Ošosi je neko ko zna pravi ritam: koliko da čeka, kada da gađa. Sposoban je da ostane usredsređen i da prepozna pravi trenutak. Šta god da radimo u životu, potrebne su nam veštine lovca: strategija i fokus, poznavanje sredine, osećaj za vreme. Jedan život, kao jedna strela, ne sme da promaši cilj.

Logun Ede

Logun Ede se mitološki smatra sinom Ošosija i Ošun, jer udružuje energiju lovca i vode. To je strategija za davanje svojih talenata na videlo. Iako je muški arhetip, on drži do svog izgleda, okićen je i impozantan. Kao najmlađe božanstvo, uspeo je da postane vođa. Kada smo u poziciji u kojoj smo mladi po godinama, ali ne i po iskustvu, imamo harizmu i probojnost, možemo preuzeti vođstvo i preurediti tu starosnu hijerarhiju. Najmlađi ne mora da bude najmanje važan. Zato, kada imamo osećaj manje vrednosti, upotrebljavamo energiju Logun Ede.

Obaluvaje

Obaluvaje je fizički aspekt lečenja. Kako od fizičkog nivoa ući u emotivno-psihološki? Masaža počinje fizičkim pritiskom i može ići dublje. Ifa počinje spiritualnom dijagnostikom, odakle ide u realnost. Sa energijom Obaluvaje potpomažemo fizičko lečenje, neutralizujemo uzroke bolesti i budimo intuiciju koja će nam ukazati na lek. U prirodu je odgovor: u mineralima i biljkama. Lečnici u sebi imaju izražen arhetip Obaluvajea i Osojina.

Osojin

Osojin je najviši izraz isceljivanja, specijalizovan za zeleni svet i sve što nam taj svet nudi za preživljavanje i isceljivanje. Kako smo otkrili da nana smiruje? Ili sastojke koji su potrebni za penicilin? Kako znamo da upotrebimo vitamine i minerale? Tako što u sebi imamo prirodni instinkt i intuiciju, tražili smo odgovore kroz istraživanje prirode. To je aspekt Osojina. Kao ljudi, nismo stvoreni da budemo otporni na patnju. Zato tražimo isceliteljske metode i medikamente. Dobar doktor ima osećaj, to je Osojin energija.

Akogun

Akogun je energija duhovne dinamike, transformacije i magije. Kako isprovocirati transformaciju u čoveku? Kako prevesti nekoga iz bolesti u zdravlje, na svim nivoima?

Obatala

Obatala je kreacija, energija stvaranja, onaj koji prevodi ideje u fizički svet. On je ljudima dao telo. Njegovi simboli su slon i planina, u smislu smirenosti i veličine. Obatala unosi mir u naš život i um, jer jedino kada imamo unutrašnji mir možemo da stvaramo.